ویتامینها ترکیبات آلی هستند که با مصرف سبزیجات و میوهها میتوان نیاز بدن به آن را تامین کرد از جمله هویج، کلم بروکلی، گشنیز و تخم مرغ منابع غنی از ویتامینها هستند. ویتامینها به دو دسته ی کلی محلول در چربی و آب تقسییم بندی میشوند.
در ادامه مطلب به برسی دقیقتر انواع ویتامینها، منابع مصرفی آنها و بهترین زمان مصرف مولتی ویتامینها می پردازیم.
انواع ویتامینهای محلول در چربی : این دسته از ویتامین به دلیل این که در بدن به حالت ذخیره باقی می مانند نیاز به مصرف روزانه ندارند. ویتامینهای محلول در چربی در کبد ذخیره میشوند و از چند روز تا چند ماه در بافتهای چربی بدن باقی میمانند.
ویتامین های A D K از جمله ویتامینهای محلول در چربی هستند بهتر است این ویتامینها با لبنیات یا همراه با یک وعده غذایی میل شوند تا تاثیر بیشتری داشته باشند.
منابع مصرفی ویتامین A: هویج، تخم مرغ، جگر، کره، حبوبات، گوشت، روغن جگر ماهی، پنیر، کدو، اسفناج، کاهو، شاهی، جعفری، خربزه، هلو، پرتقال، موز، گیلاس، خرما و نان از منابع دارای ویتامین A هستند که در سلامت بینایی، سیستم گوارشی، قلب و عروق، درمان زگیل و رفع عفونت ها تاثیر بسزایی دارند.
منابع مصرفی ویتامین D : غلات، کره، روغن کبد ماهی، جگر، خامه، زرده تخم مرغ، آفتاب و انواع میوهها و سبزیجاتها از منابع دارای ویتامین D هستند که از فواید مهم این ویتامین بهبود سلامت مغز و جلوگیری از آلزایمر و راشیتیسم می باشد.
منابع مصرفی ویتامین K : چای سبز، اسفناج، شلغم، کلم، گل کلم، کاهو، جگر، مارچوبه، پنیر، زرده تخم مرغ، شیر، جعفری، گشنیز، پونه کوهی، مرزنجوش، گیاه گل قاصدک، شاهی، اسفناج، چغندر، خردل، گوشت، پیازچه، کلم برو کلی، زردچوبه، فلفل قرمز و کاسنی از منابع دارای ویتامین K هستند که اثرات این ویتامین بر انعقاد خون ، یرقان ، اختلالات استخوانی و پیشگیری از سنگ کلیه و دیابت میتوان اشاره کرد .

ویتامینهای محلول در آب : بدن نمیتواند این ویتامینها را ذخیره کند زیرا این دسته از ویتامینها به سرعت در آب حل میشوند به همین دلیل باید هر روز جایگزین شوند. اگر مقدار زیادی از این ویتامینها را بخرید برای بدن شما آسیبی ندارد زیرا با ادرار دفع میشوند ویتامینهای محلول در آب ویتامینهای گروه B،C و مکملها هستند و جهت تاثیر بهتر قرصهای این ویتامینها بهتر است با آب و معده خالی مصرف کنید.
منابع مصرفی ویتامین B : شیر و محصولات لبنی، جگر، مخمر آب جو، گوشت، تخم مرغ، سبوس گندم، اسفناج، حبوبات، خرما، غلات، جوانهها، آرد سویا، لوبیا قرمز، بادام زمینی، گندم، برگ شلغم، کدو تنبل و لوبیای مرمری از منابع دارای ویتامین B هستند . که در بهبود دستگاه گوارش و عملکرد دستگاه عصبی همچنین حفاظت از بدن در برابر بیماریهای مادرزادی و کاهش وزن تاثیر بسزایی دارد.
لازم به ذکر است که ویتامین B3 برای حفظ رطوبت پوست مصرف می شود.
منابع مصرفی ویتامین C: توت فرنگی، گوجه فرنگی، کلم بروکلی، انبه، لیمو، سیب زمینی، هندوانه، اسفناج، نارنگی، کیوی، عناب، جعفری، فلفل قرمز، تمشک، خرمالو، پرتقال، لیمو شیرین، خربزه، سیر، گریپفروت، اسفناج، لیمو ترش، توت سیاه، طالبی، آناناس، انگور، زردآلو، موز، هویج، گیلاس، سیب، گلابی، چغندر، کاهو، خیار، بادمجان، انجیر و ازگیل از منابع دارای ویتامین C هستند که در جلوگیری از لخته شدن خون ، سرطان ، تقویت سیستم ایمنی بدن و استحکام لثه و دندان موثر و مفید واقع میشوند .

موثر ترین نکات در مصرف مولتی ویتامینها :
1 . از له شدن و جویدن مولتی ویتامینها خودداری کنید.
2. مولتی ویتامینهایی که به صورت جویدنی هستند قبل از قورت دادن خوب بجوید.
3. دوز مصرفی مولتی ویتامینهایی که به صورت شربت هستند دقت کافی داشته باشید.
بهترین زمان مصرف مولتی ویتامینها : بسته به اینکه چه مولتی ویتامینی مصرف میکنید دارد، بهترین زمان برای پروبیوتیکها نیم ساعت قبل غذا است و قبل از خواب شبانه بهترین زمان برای مصرف منیزیم است. زیرا منجر به خوابیدن و استراحت میشود . قرصهای آهن را بهتر است همراه با ویتامینهای C بخورید و اگر از مکملهای کلسیم نیز استفاده میکنید در زمان متفاوتی با مولتی ویتامین خود استفاده کنید زیرا مصرف همزمان مکمل های کلسیم و دیگر مولتی ویتامینها سبب کاهش جذب آنها می شود .